Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ogórkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ogórki 4 kg
marchew 1 kg
cebula biała 4 sztuki

Zalewa

ocet 1 szklanka
cukier 1 szklanka
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ogórkowa

Kroki postępowania

1
Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w krążki. Solimy do smaku i odstawiamy na 1 godzinę.. Marchewkę skrobiemy i ścieramy na tartce o dużych oczkach.
Krok 1 - Sałatka ogórkowa foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w krążki, także solimy i odstawiamy na godzinę. Po godzinie odcedzamy wodę i mieszamy wszystkie warzywa.
Krok 2 - Sałatka ogórkowa foto
3
Zalewę przygotowujemy z podanych składników. Gdy się zagotuje dodajemy połowę warzyw i gotujemy mieszając cały czas. Składamy gorące warzywa do słoików zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Krok 3 - Sałatka ogórkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.10.2015 09:07
bardzo fajna sałatka
Izabela28 16.04.2015 17:44
sałatka wygląda bardzo apetycznie:)
Margo1 28.09.2014 11:44
Ja robię sałatki trochę inaczej
ben-ka 29.07.2014 17:24
Gdybyś mogła sprecyzować przepis,chętnie bym z niego skorzystała....po pierwsze ilość soli na 4 kg ogórków,a ile na te 4 cebule,po drugie co robisz z drugą połową warzyw,bo jedną wkładasz do zalewy a drugą????? i po trzecie na pewno może stać ta sałatka bez pasteryzowania?
marcia7 29.07.2014 16:44
pora już brać się za ogórki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak