Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kwiaty dyni smażone w cieście piwnym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka orkiszowa 1/2 szklanki (chlebowa)
jajko 1 małe
piwo 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 łyżeczki
pieprz do smaku
przyprawy do smaku (ulubione)

oraz

dynia 10-12 sztuk pąków kwiatów
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: kwiaty dyni smażone w cieście piwnym

Kroki postępowania

1
Do smażenia najlepiej nadają się sztywne, nierozwinięte kwiaty dyni lub cukinii.
Kwiaty można zbierać jak są nabrzmiałe i przetrzymać w wodzie jak w wazonie w lodówce, do momentu jak będą potrzebne.
Kwiatów nie myć, muszą być suche żeby tłuszcz nie pryskał. Można je oczyścić papierem kuchennym w razie potrzeby.
Krok 1 - kwiaty dyni smażone w cieście piwnym foto
2
Ciasto: mąkę orkiszową chlebową (lub inną) wymieszać z solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, u mnie to mielone ziarna kolendry i nasiona babki płesznik. Dodać surowe jajko i pół szklanki piwa (użyłam niepasteryzowane i niefiltrowane). Mikserem połączyć składniki. Ciasto ma być gęściejsze od naleśnikowego.
Krok 2 - kwiaty dyni smażone w cieście piwnym foto
3
Kwiaty trzymając za łodyżkę namaczać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na brązowy kolor. Około 30 sekund z dwu stron.
Nie udało mi się zrobić zdjęcia podczas smażenia, smażyłam po jednym kwiatku w rondelku, bo nie mam wprawy w takich czynnościach.
Kwiaty odkładać na papier kuchenny, aby nadmiar tłuszczu odciekł. Jeść na ciepło, gdy jeszcze chrupią.
Smacznego.
Krok 3 - kwiaty dyni smażone w cieście piwnym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 07.09.2014 12:26
Świetny pomysł na kwiaty:)
mysia12 03.08.2014 21:02
Bardzo ciekawy przepis. Kiedyś się na niego skuszę. ;)
EmciaPichci 30.07.2014 07:28
bardzo ciekawy przepis!
teresa18 29.07.2014 20:22
apetyczne, może takie zrobię
Ankha 29.07.2014 18:18
Cudne, szkoda że nie mam dostępu do kwiatów :(
molanka 29.07.2014 17:22
oryginalny pomysł
jasiek 29.07.2014 17:22
no coś naprawdę ekstra
Kuchenka 29.07.2014 15:29
rewelacja :)
Joasiek 29.07.2014 14:16
Słyszałam o tym, ale nie próbowałam nigdy.
halinah 29.07.2014 14:16
ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak