Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta truskawkowo-kokosowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
cukier 90 g
jajko 1 szt

Nadzienie

śmietana 30% 200 g
cukier puder 3 łyżki
wiórki kokosowe 50 g
śmietan fix 1 opakowanie
truskawki 500 g
galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta truskawkowo-kokosowa

1. Spód: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy kilka sekund. Masę wykładamy na blat i krótko zagniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok. 3 mm i wykładamy do formy do tarty o wyższych brzegach (posmarowaną masłem i wysypana bułka tartą). Ponownie schładzamy w lodówce 30 min. Ciasto nakłuwamy widelcem lub kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy np. fasolę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut i studzimy.

2. Nadzienie: Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz śmietan-fix i krótko miksujemy. Masę przekładamy na kruchy spód i schładzamy. Na wierzchu układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 17:19
Fajne, lekkie ciasto.
dagita 29.07.2014 19:28
Dzięki Jadziu :) "Zwinęłam" go babci :)
Jadwiga/Jaga85 29.07.2014 16:13
pięknie wygląda na tym różowiutkim talerzu!
dagita 29.07.2014 15:59
Prosty i smaczny deser :)
halina17 29.07.2014 15:25
Smaczna tarta.
mirosława4 29.07.2014 14:52
smacznie wygląda :)
bhb8 29.07.2014 14:19
zachęcający deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak