Sposób przygotowania

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka, sól, mąkę i wyrabiamy lekkie ciasto. Dodajemy masło i przez chwilę całość wyrabiamy.
Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość,dzielimy na części, każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiamy (przez minutę).
Ciasto rozwałkowujemy na wysokość centymetra, wykrawamy szklanką krążki, przenosimy na wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką tacę, i trzymamy w ciepłym miejscu.
Szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą, przykrywamy złożoną kilkakrotnie gazą, umocowujemy na brzegu związując mocną tasiemką.
Gdy woda w naczyniu się zagotuje kładziemy na przygotowanej gazie po kilka wyrośniętych klusek, przykrywamy wysoką pokrywą i parujemy przez 7 minut (czas zależy od wielkości klusek).

Komentarze

  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Pyszności.
  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    pychotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !