Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos mięsno-pomidorowy (do makaronu, ryżu, kaszy)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ok. 0,7 kg mięsa mielonego
7 dużych pomidorów
pół czerwonej papryki
bazylia
sól
pieprz
por (biała i jasnozielona część)
1,5 czerwonej cebuli
7 ząbków czosnku
koncentrat 0,75 słoika

Przepis i sposób przygotowania na: sos mięsno-pomidorowy (do makaronu, ryżu, kaszy)

1. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni na oleju. Dodać mielone mięso i trochę (do smaku) przyprawy do mięsa mielonego. Smażyć pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojony por i posiekany czosnek. Dusić ok. 30 minut (w razie potrzeby - kiedy mięso będzie się paliło- dodać szklankę wody).
2. Pomidory, paprykę zmiksować za pomocą blendera. Wstawić do lodówki na 15 minut.
3. Do mięsa dodać zmiksowane warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną świeżej lub suszonej bazylii. Wymieszać. I zostawić na ogniu jeszcze przez kilka minut.
4. Podawać z makaronem (np. spaghetti), ryżem lub kaszą. Całe danie można posypać żółtym serem lub camembertem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak