Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania Bolognese

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

makaron lasagne 350 g
mięso mielone 500 g
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt
pieczarki 300 g
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 do smaku
pieprz 1 do smaku

Sos beszamelowy

mleko 1 szkl
śmietana 30% 1/2 szkl
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
mąka 1 łyżka
sól 1 do smaku
pieprz 1 do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier 1 szczypta
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania Bolognese

Przygotować sos:
Masło rozpuścić na patelni, zasypać mąką. Smażyć chwilę. Dodać zimne mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, szczyptę cukru oraz sok z cytryny. Śmietankę rozkłócić z żółtkiem, dodać do sosu, chwilę podgrzewać, lecz nie doprowadzić do wrzenia!

Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Mięso wyrobić z posiekanym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem. Dodać do cebuli, rozdrobnić, dusić około 8 minut na małym ogniu. Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić jeszcze jakieś 8minut, aż sos nieco odparuje. Doprawić ognistą mieszanką oraz przyprawą do pomidorów.

grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić solą z pieprzem. Płaty makaromu wkładać na niecałą minutę do osolonego wrzątku.

Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć troszkę sosu, ułożyć płaty makaronu, posmarować sosem, wyłożyć połowę mięsa oraz połowę grzybów, posypać 1/3 startego sera. Przykryć kolejną warstwą makaronu, posmarować sosem. Wyłożyć resztę mięsa oraz pozostałe grzyby, posypać 1/3 sera. Wierzch przykryć kolejną warstwą makaronu, posmarować sosem i posypać resztą sera.

Piec około 30minut w temp. 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 13.10.2014 20:09
coś pysznego....... muszę koniecznie zrobić
Jagódka77 11.09.2014 14:16
pysznie się prezentuje
Wacław 26.07.2014 12:40
pyszne danie !
jasiek 26.07.2014 11:30
klasyczne smaki mniam
Krzysztof15 25.07.2014 22:38
bardzo lubie
Gracer 25.07.2014 21:53
fajny przepis
Jadwiga/Jaga85 25.07.2014 21:51
Pysznie tutaj!!
noninka77 25.07.2014 18:43
Lazanie zawsze robi moja mama i jest pyszna :) Ta również pięknie wygląda :)
magdziorka6 25.07.2014 16:01
pysznie wygląda ja też chętna na kawałek:-)
Triss 25.07.2014 14:05
uwielbiam to danie. :)
dodi 25.07.2014 13:55
może został kawałek?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak