Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar warzywny 3 szklanki
cukinia 200 g
fasolka szparagowa 150 g
dynia 5-10 świeżych kwiatów
cebula biała 1 średnia
czosnek 2 ząbki
mleko kokosowe 3/4 szklanki
sos sojowy do smaku
ocet winny do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło do smażenia
cukier 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni

Kroki postępowania

1
Kwiaty dyni oczyścić, odciąć same płatki.
Krok 1 - zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni foto
3
Cukinię i fasolkę szparagową (szabelek) pokroić na mniejsze części i wrzucić do samego wywaru z włoszczyzny. Gotować 5-10 minut.
Krok 2 - zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni foto
4
W między czasie obrać cebulę i czosnek, rozdrobnić i podsmażyć na maśle z łyżeczką cukru.
Do zupy dodać cebulkę i mleko kokosowe. Doprawić kurkumą, solą, pieprzem, sosem sojowym i octem winnym. Gotować razem 2-3 minuty.
Krok 3 - zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni foto
5
Następnie część warzyw odcedzić, a resztę zmiksować dla gęstości. Następnie połączyć z powrotem. Można zmiksować też całość zupy lub w ogóle tego nie robić. :)
Krok 4 - zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni foto
6
Zupę podgrzać tylko do punktu wrzenia. Zdjąć z gazu i wtedy dodać kwiaty podarte rękoma na mniejsze części. Jeden kwiat zostawić do dekoracji.
Krok 5 - zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni foto
7
Zupę przykryć i odstawić aż nabierze smaku. Przed podaniem tylko podgrzać lekko. Podawać udekorowane świeżymi płatkami kwiatów.
Smacznego.
Krok 6 - zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 29.07.2014 09:16
Zachęcająca, świetne kolory !
EmciaPichci 25.07.2014 07:20
bardzo ciekawa ta zupka :) chętnie spróbuję :)
anemon 24.07.2014 22:32
U Ciebie jak zwykle oryginalnie i z pomysłem, a kolorem zupy można się zachwycać bez końca.
Renata22 24.07.2014 21:37
wspaniałe, pyszne połączenie!
cukiereczek 24.07.2014 17:58
bardzo apetyczna
Edith85 24.07.2014 15:45
ciekawa zupka, chętnie wypróbuję
Gracer 24.07.2014 15:16
interesujące połączenie
mysza75 24.07.2014 14:53
jaka fajna i ciekawa zupa
Alex_M 24.07.2014 14:33
wow! ale rewelacyjna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak