Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burger wołowy

5.0
(123)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Masz przed sobą dobry przepis na burgery wołowe! Możesz je przyrządzić z ulubionymi dodatkami, ale polecam Ci podać do nich grubo krojone frytki ;)

Składniki:

Burgery:

mięso mielone wołowe 300 gramów
cebula biała 1/2 sztuki
musztarda dijon 1 łyżeczka
olej do smażenia

Dodatkowo:

pomidor 1 sztuka
żółty ser 3 plastry
ogórek kiszony 1 sztuka
bułka do hamburgerów 3 sztuki
roszponka 1 garść
frytki 200 gramów

Sos:

ketchup pikantny 1 łyżka
majonez 1 łyżka

Porada

Świetnym dodatkiem do burgerów będą frytki (steak fries).Burgery możesz podać z innym rodzajem sera, np. pleśniowym lub innym rodzajem sałaty.

Przepis i sposób przygotowania na: Burger wołowy

Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić dobre kotlety do burgerów. Burgery wołowe to popularne jedzenie typu fast food, ale zrobione w domu smakuje jeszcze lepiej. Burger wołowy możesz podać w  bułce lub zjeść z grubo krojonymi frytkami. 

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do mięsa razem z musztardą. Całość dokładnie mieszamy i przygotowujemy trzy kotlety. Przygotowane kotlety odkładamy na około 20 minut do lodówki.

Po tym czasie, rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej i smażymy około 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu, kładziemy na wierzch kotleta plaster sera i trzymamy pod przykryciem około minuty na małym ogniu. Następnie ściągamy kotlety z patelni.

Bułki rozcinamy i od wewnętrznej strony nakładamy sos, następnie roszponkę, kotleta z serem, pomidora, ogórki i przykrywamy górną częścią bułki.

Kotlety do burgerów warto zrobić z dobrej jakości wołowiny przeznaczonej do tego rodzaju dania. Marynowanie mięsa, poprawia jego walory smakowe. Pamiętaj, aby mięso, przed wrzuceniem na ruszt/patelnię wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dafidov 14.01.2021 12:41
Co robicie żeby wam się mi S now rozpadło? Zrobiłem z tego przepisu ale przy przewracaniu burgera na drugą stronę rozsypał się... Może brakuje jajka albo żółtka jako spoiwo?
Doradca Smaku 15.01.2021 09:19
Myślę, że powodem dla którego burger się rozpadał, mogło być zbyć chude mięso. Nie poddawaj się - następnym razem wyjdzie idealne ;)
Nowicjusz 29.10.2019 15:03
Nigdy nie robiłam burgerów. Pierwszy raz zrobiłam z tego przepisu plus bułki z biedronki zwykle pszenne z pradawnej mąki. No i wyszło przepysznie. Dzieci zachwycone i robię tylko z tego przepisu. Musztarda plus cebula daje smakowite połączenie.
Doradca Smaku 30.10.2019 08:26
Cieszę się, że nowy eksperyment kulinarny zakończył się sukcesem ;)
Jadwiga/Jaga85 24.07.2014 16:14
Pycha, oj pycha!!
Adamorek 24.07.2014 12:22
domowy zawsze zdrowszy
Mysiunia 24.07.2014 12:06
od rana mam ochotę na jakiegoś fast fooda, a jeszcze tu takie widoki :) Wieczorem robię domowego iTwista i nie będę patrzeć na kalorie :)
IwonaDD 24.07.2014 11:47
apetyczny burger
Ania84 24.07.2014 10:29
Smaczny burger!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak