Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO KRÓLEWIEC

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
miód 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
margaryna 220 g
cukier 16 łyżek
mąka 0,5 kg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 0,5 l
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opak
kakao 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO KRÓLEWIEC

CIASTO BISZKOPTOWE
5 jaj oddzielić, białka od żółtek
Ubić pianę na sztywno, pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru, po jednym żółtku następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec 25 minut w 175 stop.

CIASTO KRUCHE
30 dag mąki, 4 łyżki cukru, miód, jajko, soda, 15 dag margaryny.
Wszystkie składniki połączyć, dobrze wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i oddzielnie je. Upiec.

MASA BUDYNIOWA
W pół szkl mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym, 2 dag margaryny, dodać mąkę, ugotować budyń.

POLEWA
Kakao, 3łyżki cukru, 5 dag margaryny, rozpuścić nie gotować.
1 kruche ciasto
2 masa budyniowa
3 biszkopt
4 masa budyniowa
5 kruche ciasto
6 polewa, można posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 23.09.2011 09:36
mniam
jolajka 29.01.2011 16:10
bardzo dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak