Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać sól, rozpuszczone masło i zarabiając łyżką wlewać gorącą, prawie wrzącą, wodę. Gdy tylko składniki lekko się połączą zagnieść elastyczne ciasto - ostrożnie bo gorące. Ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć na ok. 30 min..
Jagody opłukać i bardzo dokładnie osączyć. Wymieszać je z 1-2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki - potrzebna nam parzysta ilość. Wziąć 2 kółka, złożyć równo, zlepić brzegi do połowy obwodu. Przez pozostałą, nie zlepioną część, wsypać 1 łyżkę owoców i zlepić brzegi dokładnie na całym obwodzie. Gotowe układać na ściereczce, ale nie mogą leżeć długo bo ciasto rozmięknie. Gotować partiami, wrzucając je na osolony wrzątek i wyławiać po ok. 3-5 minutach. Podawać polane śmietaną i posypane np. cukrem albo kandyzowanym, posiekanym kiwi

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    uwielbiam pierogi
  • 3
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Pycha
  • 3
    original
    Opublikowano

    alaaa

    wyglądają smacznie
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Pyszności
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    Aż chce się je zjeść
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne są
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    pyszne są
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Ja też uwielbiam pierożki z jagodami!!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Rogalik

    pyszne
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    zjadłabym ze smakiem ale nie lubię ich robić .

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !