Sposób przygotowania

Warzywa umyć, osączyć. Kalarepki obrać, ściąć wierzchu a środki wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki gr. ok.0,5 cm. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła. Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę i kaszę, smażyć 3 min.. Doprawić do smaku, dodać 3/4 koperku, wymieszać. W rondlu roztopić połowę masła, włożyć wydrążone kalarepki, oprószyć je solą, cukrem, podlać ok. 1/2 szkl. wody i dusić 5 min.. Następnie czubato napełnić je farszem z kaszy. Do rondla dołożyć wydrążone środki i ścięte wierzchy. Dusić całość ok. 20 min. aż kalarepki będą miękkie. Można to sprawdzić nakłuwając je drewnianą szpadką. W czasie duszenia kilka razy polać je z wierzchu wytworzonym sosem. W połowie duszenia dołożyć wstążki z marchewki zestrugane obieraczką do warzyw. Gotowe kalarepki wyjąć na talerze, przykryć kapelusikami, przybrać marchewką. Sos z kawałkami zmiksować z resztą koperku, doprawić do smaku, polać kalarepki.

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pięknie, zdrowo i kolorowo!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    uwielbiam kalarepkę natomiast faszerowanej jeszcze nie jadłam warto będzie spróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiktor188

    hmmm chyba spróbuje ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    slomka86

    zdjęcie rewelacyjne, ciekawe czy tak samo smakuje? ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    pysznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    apetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !