Sposób przygotowania

Kapustę opłukać, usunąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. Włożyć do dużego gara, zalać wrzątkiem tak aby była przykryta, gotować kilka minut. Zdejmować kolejno ugotowane liście i gotować dalej aż wszystkie będą ugotowane. Po przestudzeniu ściąć z liści grube nerwy.
Warzywa oczyścić, marchewkę zetrzeć na jarzynowej tarce, cebulę drobno posiekać, przesmażyć lekko na oleju. Ryż dokładnie wypłukać, zalać 1 szkl. wody, gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn - powinien być półtwardy. Ryż i warzywa dodać do mięsa, dobrze przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Na każdy liść, przy brzegu, nakładać 2 łyżki farszu, ciasno zwijać jak krokiety. Dno garnka wyłożyć gorszymi albo uszkodzonymi liśćmi, na to ciasno położyć gołąbki, wierzch przykryć liśćmi. Obciążyć talerzem - ja kładę duży talerz a na nim stawiam duży słoik wypełniony wodą. Wlać do garnka tyle lekko posolonej i posłodzonej wody aby dochodziła do górnej warstwy gołąbków. Dusić ok. 20-30 min.. W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją wywarem z gołąbków. Dodać koncentrat i posiekane pomidory z puszki razem z zalewą. Sos przelać do gołąbków, dusić całość pod przykryciem jeszcze 20-30 min.. Najlepsze są następnego dnia...

Komentarze

  • 2
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Uwielbiam gołąbki!
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Pychota:)
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Oj, pyszne te gołąbki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mniam
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    Wyglądają znakomicie ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !