Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

woda 300 ml
mąka tortowa 600 g/ok
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżeczka
kminek 2 szczypty
oliwa 5 łyżek
sól 4 szczypty
drożdże 1 łyżeczka kopiasta

FARSZ;

mozarella 1 szt
oliwki zielone 6 szt
czosnek w oleju z ziołami 6 szt
szynka parmeńska 100 g
kiełbasa krakowska 5 plastrów
pieczarki 2 szt
grzyby leśne 1 garść ./ mrożone użyłam
masło 1 łyżka
cebula czerwona 1 szt
bazylia 5 listków
sos pomidorowy 4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami

Kroki postępowania

1
Z ciepłej wody i pozostałych składników na ciasto, łączymy je i wyrabiamy dobrze napowietrzając.
Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
2
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta i zostawiamy na 30 min by podrosło.
Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
3
Na patelnię wrzucamy masło, poszatkowaną cebulę i grzyby , ja wykorzystałam resztki z zamrażarki, przesmażyłam chwilę by odparował sok.
Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
4
Mozarellę ścieramy na tarce, kiełbasę i szynkę, kroimy na małe kawałki , czosnek i oliwki w plasterki.
Krok 4 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
5
Ciasto smarujemy cienko sosem pomidorowym ,czy ketchupem , lub czymś innym .
Krok 5 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
6
Na ciasto kładziemy farsz równo go rozłożyć
Krok 6 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
7
Następnie zwijamy jak struclę, dobrze jest mieć ciasto na papierze do pieczenia, bądż sylikonowej desce, idzie to dużo łatwiej.
Krok 7 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
8
Następnie kroimy na 1.5cm plastry, mi wyszło 18 szt , delikatnie przenosząc na nożu układamy w foremce, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h po czym pieczemy przez 20-25 min w tem 180st .
Krok 8 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 14.07.2014 10:50
pyszne są :)
teresa18 12.07.2014 18:08
wyśmienicie wygladają
wyattearp 12.07.2014 13:40
super ślimaczki
sylwia_sl 11.07.2014 23:04
efekt na pewno smaczny
Kolorowa 11.07.2014 22:30
ale pyszne ślimaczki :)
jasiek 11.07.2014 17:29
pyszne takie ślimaczki
Katarzyna59 11.07.2014 17:26
rewelacyjne
Anna133 11.07.2014 15:57
idealne na piknik, wypad nad wodę, basen i właśnie świetnie się sprawdziły :)
molanka 11.07.2014 15:48
Wyglądają bardzo apetycznie
Olga_SK 11.07.2014 15:27
Wyglądają smakowicie :D
IwonaDD 11.07.2014 15:16
pyszne ślimaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak