Sposób przygotowania

Masło roztapiamy w rondlu, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy (cały czas mieszam rózgą bo tak jest najwygodniej) aby całą mąkę rozprowadzić w tłuszczu, nie rumienimy. Następnie pomału wlewamy podgrzane mleko, jednocześnie energicznie mieszając sos aby nie zrobiły się w nim grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się, dodajemy proszek grzybowy i w dalszym ciągu mieszając gotujemy ok.5 min. żeby mąką straciła smak surowizny. Doprawiamy solą, pieprzem. Używamy np. do zapiekanek z ryżu i makaronu.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    luki1984

    takie jeszcze nie robiłem...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !