Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fioletowe placki ziemniaczane z pastą z pietruszki i zielonego groszku

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

placki

fioletowe ziemniaki 400 g
jajko 1 duże
mąka pszenna 3 łyżki
jogurt grecki 1 łyżka
cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz do smaku

pasta

zielony groszek 1/2 szklanki
natka pietruszki 60 g
jogurt grecki 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
oliwa 1-2 łyżki

do smażenia

oliwa (lub olej roślinny)

Przepis i sposób przygotowania na: fioletowe placki ziemniaczane z pastą z pietruszki i zielonego groszku

Placki. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, umieścić w misce. Cebulę obrać i rozdrobnić, czosnek rozdrobnić. Do ziemniaków dodać jajko, jogurt, cebulę, czosnek i mąkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać ciasto ziemniaczane na patelnię i smażyć z obu stron na brązowy kolor.
Pasta. Do rozdrabniacza wsypać pokrojoną i umytą pietruszkę, świeży groszek, czosnek i rozdrobnić. Dodać jogurt grecki i oliwę extra i sól do smaku, rozdrabniać do połączenia składników.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak