Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z cytryny

4.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na konfiturę z cytryny. Jej orzeźwiający smak idealnie będzie współgrał z domowymi wypiekami lub jako dodatek do pieczywa. 

Składniki:

cytryna 1 kilogram
cukier 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z cytryny

Dokładny opis przygotowania konfitury z cytryny z pewnością pomoże Wam ją przyrządzić. Z powodzeniem wykorzystacie ją jako dodatek do domowych wypieków lub jeśli lubicie wyraziste smaki - dodatek do pieczywa. 

Z 1 kg cytryn zetrzeć lekko skórkę.

Następnie włożyć cytryny do zimnej wody i gotować przez 15 minut.

Wyjąć z wody i pokroić na ćwiartki. Usunąć pestki. Ćwiartki cytryn włożyć do zimnej wody na 3 godziny zmieniając wodę 3 razy.

Następnie przygotować syrop z 1 litra wody i 1 kg cukru.

Gdy syrop się zagotuje włożyć cytryny i gotować przez 2 godziny.

Następnie włożyć można do słoików.

Jeśli chcecie wzmocnić smak konfitury cytrynowej możecie dodać do niej kilka szczypt cynamonu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara55 17.06.2011 13:59
konfitury są dobre
kielcok1 24.05.2011 19:33
można sobie jeść taką konfiturę byle nie za kwaśna była
Krzysztof42 18.08.2010 14:43
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak