Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek orzechowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanka
cukier puder 0,5 szklanka
margaryna 100 gram
jajko 1
żółtko jajek 1
miód 5 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleko 200 ml
masło 100 gram
orzechy 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek orzechowy

Ciasto: Make przesiać na stolnice. Dodać sodę i wymieszać. Margarynę roztopić razem z miodem, ostudzić. Jajko oraz żółtko utrzeć z cukrem. Do maki dodawać margarynę, jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, ułożyć w posmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temp.180 stopni przez 20 min.
Masa orzechowa:
Mleko zagotować, zalać orzechy i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce orzechów, ucierać.
Mazurek orzechowy:
Ciasto posmarować masa orzechowa, udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak