Sposób przygotowania

Jajka wyparzyć, żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć bądź zmiksować na puszystą masę( cukier powinien być nie wyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, wymieszać( może być mikserem). Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodajemy do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając( teraz już ręcznie, bardzo delikatnie). Gdy wmieszamy już całą pianę, wówczas przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
RADA: Białek z masą nie mieszajmy nigdy mikserem, gdyż biszkopt może nie wyrosnąć. Ciasto mieszajmy zawsze w jedną stronę, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    oby
  • 3
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Nie oby, tylko tak. Jeśli wszystko zrobi się wg przepisu, to na pewno wyjdzie taki, jaki wyjść powinien.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Biszkopcik na pewno wyjdzie jak powinien - robię identycznie więc wiem :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    rakow2

    mnie każdy wypiek się udaje
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kielcok1

    no i fajnie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    lubię takie ciasta
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mariusz18

    o trzeba zapisać przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Jolanta12

    Witam mam pytanie, czy tortownica 26 cm.będzie odpowiednia na ten przepis czy za duża. Z góry dziękuję za odpowiedz.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    warto mieć taki przepis pod ręką
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    przepis, który zawsze się przyda :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    warto znać taki przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !