Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka 2 szklanki
olej rzepakowy 125 mililitrów
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
mleko 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki

Krem:

mleko 400 mililitrów
olej 125 mililitrów
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 0,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
krakersy 200 gramów

Solony karmel:

masło 150 gramów
brązowy cukier 0,5 szklanki
cukier drobny 0,5 szklanki
miód prawdziwy 100 mililitrów
śmietana 30% 250 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
olejek wanilinowy 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem

CIASTO:

Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Partiami dodajemy olej rzepakowy, cały czas miksując.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wlewamy mleko.

Ciasto wylewamy na tortownicę (20 cm) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą.

Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopni. Studzimy i rozcinamy na 3 blaty.

KREM:

250 ml mleka gotujemy z cukrami, po chwili dodając olej.

Jajka miksujemy z resztą mleka, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z olejem cały czas energicznie mieszając, aż powstanie gęsty, kremowy budyń.

Krem lekko studzimy, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane lub zmiksowane krakersy i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na spód tortownicy kładziemy 1 blat, wyciągamy połowę kremu.

Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i wylewamy resztę kremu.

Przykrywamy ostatnim, dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

W tym czasie przygotowujemy solony karmel.

SOLONY KARMEL:

Masło, obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.

Dodajemy śmietanę, sól i  gotujemy minutę.

Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minut. Dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.06.2015 20:41
wyśmienicie wygląda
Ada-Gaba 02.05.2015 21:07
fajny przepis
Iwona32 16.12.2014 19:30
bardzo smaczne:)
Motorek 06.08.2014 08:20
apetycznie wygląda
Lidzia 06.07.2014 15:51
Podoba mi się. Zapisuję.
wwwiolka 06.07.2014 07:45
Bardzo fajny przepis.
migotka28 05.07.2014 22:46
wygląda obłędnie:)
barbara11561 05.07.2014 22:04
wygląda "BOSKO"-chciałoby sie porwać kawałek:)
mirosława4 05.07.2014 20:14
jestem ciekawa smaku tego ciasta prezentuje się kusząco :)
agnieszka214 05.07.2014 18:39
fajne połączenia smaków
Wiktoria29 05.07.2014 18:04
musi smakować obłędnie
Pietruszka 05.07.2014 17:28
wyśmienicie wygląda
luna76 05.07.2014 17:23
Już mi smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak