Sposób przygotowania

Dodatkowe składniki:
2 kg ziemniaków
1 szklanka mleka(gorące)
5 dkg masła
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
gałka muszkatołowa,sól,pieprz

15 dkg sera żółtego

Wszystkie składniki marynaty (olej,ocet ,sosy:sojowy grzybowy,sojowy,chilli,miód,pieprz,sól)ubić trzepaczką.Umyte mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko rozklepać tłuczkiem.Posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 3 godziny.Wyjąć z lodówki i osuszyć ręcznikem papierowym.Na patelni mocno rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na średnim ogniu.

Cebulę drobno posiekać.W rondlu rozgrzać smalec,wrzucić cebulę i przesmażyć.Dodać kapustę,liście laurowe,ziele angielskie,pieprz i przesmażyć.Wlać szklankę wody dodać kostkę mięsna i dusić do miękości.Pod koniec duszenia odparować wodę,oprószyć kapustę mąką i przesmażyć.

Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc tłuczkiem.Do ziemniaków dodać masło,gorące mleko,przyprawy i dokładnie wymieszać.

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć kapustę,steki z karczku,na nie pure ziemniaczane i na górę utarty ser.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Ciekawy przepis. Wypróbuję przy najbliższej okazji:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    apetycznie wygląda...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !