Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrzanowe mini pulpeciki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone drobiowe 1 kg
jajko 1 szt
kajzerka 1 szt
mleko 1/2 szklanki
Chrzan śmietankowy Smak 5 łyżek
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Porada

Często podaję te pulpeciki jako przekąskę na imprezach. Wbijam w nie wykałaczkę dodając oliwkę lub małą konserwową pieczarkę. Świetnie też komponują się z sosem koperkowym lub chrzanowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Chrzanowe mini pulpeciki

Kajzerkę namoczyć w mleku. Cebulkę posiekać bardzo drobno i zeszklić na patelni.
Do miski przełożyć zmielone mięso ( ja użyłam fileta z kurczaka ale może być też z indyka ), rozgniecioną bułkę, wbić całe jajko, dodać przestudzoną cebulkę i zmiażdżony czosnek. Wyrobić mięsną masę i dodać chrzan oraz doprawić mięso solą, ziołowym pieprzem, papryką, rozmarynem i majerankiem. Ponownie dokładnie wymieszać.
Z masy formować maleńkie kuleczki i smażyć z każdej ze stron na złoty kolor.
Odłożyć usmażone pulpeciki na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar ojeju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 02.07.2014 22:40
smaczne kuleczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak