Sposób przygotowania

Każdy placek smarować 2 łyżkami sera. Posypać 2 łyżkami dymki i ½ łyżeczki ziaren kminku. Zwijać w rulon. Pokroić ukośnie na kawałki .
( przepis na Placki z Aleppo zamieściłam osobno ale na wszelki wypadek tu podajke jeszcze raz :
Placki z Aleppo:

Pomysł zanotowałam z telewizyjnego reportażu po Syrii . Nie do końca byłam pewna proporcji , bo były to tylko migawki z bazaru . Ale placki są tak proste ,że nie sposób by nie wyszły.
Czas : 15 minut

Składniki : 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
¼ szklanki roztopionego masła + 3 łyżki do smarowania
¼ szklanki wody
szczypta soli

Mąkę zmieszać z masłem, wodą i solą . Wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek wielkości śniadaniowego talerzyka ( podsypując mąką ).Rozgrzać patelnię . Smażyć na suchej patelni aż pokażą się ,, bąbelki „. Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć . Bezpośrednio po zdjęciu placka z patelni smarować go z obu stron roztopionym masłem .

Podawać ciepłe z kozim serem , smażonym mięsem baranim lub duszonymi warzywami .Można też podawać z serem na słodko .
)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Kozi ser, nie przepadam ale przepis na +
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Wyglądają apetycznie, coś jak nasze naleśniki. Warto czasami skosztować syberyjskich smaków.
  • 1
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Swietne, lubie takie klimaty
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    b.ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    ekstra,uwielbiam takie jedzonko
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Super pomysł!
  • 0
    original
    Opublikowano

    miszelka

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    oo dobre :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !