Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy z kokosem i owocami

5.0
(44)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 7 szt
cukier 7 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa kokosowa

mleko 250 ml
cukier 1/4 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka
kokos 130 g
masło 100 g

Krem czekoladowy

jajko 4 szt duże
cukier 1 szkl
czekolada gorzka 1 szt
kakao 3 łyżki
masło 250 g
Do dekoracji:
dżem porzeczkowy
maliny świeże
poziomki
porzeczki czarne
czerwona porzeczka
perełki złote
mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z kokosem i owocami

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momenty aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec około 30 minut.
Krok 1 - Tort czekoladowy z kokosem i owocami foto
2
Wyjąć i ostudzić. Z zimnego biszkoptu zdjąć z dna papier i przekroić dwa razy wzdłuż uzyskując trzy placki.
Krok 2 - Tort czekoladowy z kokosem i owocami foto
3
Pierwszy placek biszkoptu posmarować dżemem.
Krok 3 - Tort czekoladowy z kokosem i owocami foto
4
Masa kokosowa: Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, dodać kokos i na średnim ogniu gotować około 15 minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić masę do przestudzenia i wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem.
Krok 4 - Tort czekoladowy z kokosem i owocami foto
5
Krem czekoladowy: Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć z ognia. (masa powinna być puszysta jak na biszkopt). Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach lub rozdrobnioną w blenderze czekoladę oraz stopniowo dodawać przesiane przez sitko kakao. Delikatnie mieszać łyżką masę do rozpuszczenia się czekolady i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości i miksując stopniowo dodawać zimną masę czekoladową.
Boki i górę tortu posmarować cienko kremem. Boki za pomocą szprycy udekorować na kształt koszyczka. Na górze dookoła zrobić dekorację z kremu ułożyć złote perełki i owoce. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Warstwy tortu: blat biszkoptu, posmarować dżemem, letnia masa kokosowa, blat biszkoptu, 1/4 kremu czekoladowego, posypać malinami, blat biszkoptu.
Krok 5 - Tort czekoladowy z kokosem i owocami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 24.04.2015 10:38
Torcik cudowny!
anilewe13
anilewe13 26.01.2015 09:38
elegancki tort
Klausia 14.11.2014 13:05
wygląda bajerancko :)
ppaulina 03.08.2014 19:56
dekoracja świetna :)
Magda60 01.07.2014 10:28
wspaniala dekoracja na torcie
Małgorzata9 30.06.2014 22:23
wspaniały torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak