Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb tygrysi w cętki

4.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

mąka pszenna 90 g
woda 55 g
drożdże suche 7 g
cukier 1 łyżka
sól 1/4 łyżeczki

Na chleb

zaczyn chlebowy
mąka pszenna 500 g
woda ciepła 100 g
mleko ciepłe 230 g
cukier 0,5 łyżki
sól 2 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżeczki

Polewa na skorupkę

drożdże suche 7 g
woda ciepła 100 ml
cukier 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki
mąka ryżowa 130 g

Porada

Mąkę ryżową przygotowałam domowym sposobem. Zmieliłam ryż w młynku do kawy.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb tygrysi w cętki

Kroki postępowania

1
Zaczyn:W misie z miksera drożdże zalać ciepłą wodą, dodać cukier i odstawić na 5 minut do poruszania się drożdży. Dodać mąkę, sól, wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać olej rzepakowy,sól,cukier,ciepłe mleko z wodą oraz mąkę i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypywać stopniowo mąki. Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu ponownie zmiksować (3-4 obroty) mikserem w celu odgazowania ciasta i znowu odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb tygrysi w cętki foto
2
Po drugim wyrastaniu z ciasta uformować bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć na 15 minut.
Krok 2 - Chleb tygrysi w cętki foto
3
W tym czasie przygotować polewę na skorupkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odłożyć.
Krok 3 - Chleb tygrysi w cętki foto
4
Gdy chleb podrośnie posmarować polewą i włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni.Piec około 50 minut.
Krok 4 - Chleb tygrysi w cętki foto
5
Pod blachę z chlebem włożyć blachę z wodą by chleb był bardziej chrupiący.
Krok 5 - Chleb tygrysi w cętki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NiePieprz.pl 25.08.2016 08:38
Długo zabieram się za zrobienie tego chleba... :)
IZABELA29 04.03.2016 16:25
ciekawe jak same robią się cętki ?
Ada-Gaba 16.02.2016 19:37
fajny przepis
Jastinka 27.08.2015 13:46
świetny przepis
ben-ka 29.06.2015 08:49
Ależ bym zjadła.....................
soovka 04.01.2015 18:45
Palce lizać!
Grazyna0211 26.06.2014 15:01
apetyczny chlebek
wyattearp 26.06.2014 08:31
ale fajnie wygląda
Ania84 26.06.2014 08:22
cudny :) już czuję smak świeżego chlebka mmmmmm......
iziona 26.06.2014 07:53
Od jakiegoś czasu chodzi za mną ten chlebek, ale jakoś zawsze jest coś innego :) , ale chlebek piękny
fotoviderek 26.06.2014 07:24
Rewelacja :)
Lidzia 26.06.2014 05:51
Smaczniutki tygrysek.
Barbara13 25.06.2014 23:19
Pięknie i zachęcająco się zapowiada,dodaję do listy do wykonania :)
barbara11561 25.06.2014 23:11
bardzo ciekawe wykończenie chlebka:)
teresa18 25.06.2014 22:02
Pyszny i śliczny
Aannkaa82 25.06.2014 21:46
Wygląda obłednie ;)
pestka 25.06.2014 21:41
chętnie bym zjadła kromeczkę takiego chleba
Jusiaa 25.06.2014 20:55
Takiego jeszcze nie robiłam, świetny chlebek :)
wwwiolka 25.06.2014 20:25
Bardzo fajny przepis.
BernadettaP 25.06.2014 20:14
Chodzi za mną tech chlebek od dawna, ale cały czas nie mam czasu, albo jest coś ważniejszego. Muszę go jednak w końcu zrobić.
Konczi 25.06.2014 19:57
Wow, wygląda apetycznie :) Śliczny jest :))) !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak