Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina truskawkowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kilogram
cukier kryształ 200 gram
sok z cytryny 1/2 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina truskawkowa

Truskawki umyć, osączyczyć i pozbawić szypułek. Następnie większe owoce pokroić, przełożyć do garnka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce zasypane cukrem odstawić na godzinę, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wlać sok z cytryny, garnek postawić na kuchence i zagotować. Gotować pod przykryciem 3 minuty.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą o wlać do gotujących się truskawek. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę.
Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 16.08.2014 20:56
Jest bardzo smaczna i ma wszechstronne zastosowanie.
caralajna 19.07.2014 11:20
bardzo apetyczna
Alex_M 03.07.2014 11:49
ona jest przeeeeepyszna!! robiłam nieświadomie bardzo podobną, jest bombowa :)
pawlito 30.06.2014 20:37
zjadło by się teraz
anemon 29.06.2014 15:24
Frużelina jest przepyszna i ma wszechstronne zastosowanie, więc ciągle przerabiam truskawki na nią.
ben-ka 28.06.2014 09:53
Smakowite te zapasy,bardzo smakowite.
Wacław 27.06.2014 12:27
wyśmienite zapasy domowe :-)
barbara11561 26.06.2014 23:39
pyszne zapasy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak