Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka szarlotka z orzechami.

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 350 g
margaryna 250 g
cukier kryształ 120 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 2 łyżki
jajko 2 sztuki

Masa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
galaretka agrestowa 1 opakowanie
cukier kryształ 0,5 szklanki

Masa orzechowa:

orzechy włoskie 180 g
cukier kryształ 180 g
miód 3 łyżki
mleko 3 łyżki
margaryna 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Słodka szarlotka z orzechami.

Składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na 3 części .
Przekładamy do formy 23 x 32 cm.
Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni.


Masa jabłkowa:

Jabłka drobno kroimy i przesmażamy z cukrem do momentu aż się zaczną rozpadać . Wsypujemy galaretki i energicznie mieszamy.
Studzimy.

Masa orzechowa:

Orzechy drobno kroimy.
Składniki na masę wkładamy do rondelka o grubym dnie. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu zagotowania.
Studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 25.06.2014 09:31
fajnie wygląda
Wacław 22.06.2014 11:40
bardzo apetyczna,uwielbiam szarlotki!
Wiktoria29 22.06.2014 09:09
z takim nadzieniem jeszcze nie próbowałam, ciekawe
halina17 22.06.2014 00:56
Smacznie wygląda.
aisoglam 21.06.2014 22:59
Świetny kąsek :)
as28 21.06.2014 21:20
mniam mniam
Megg 21.06.2014 21:19
fajne ciacho
agnieszka214 21.06.2014 20:54
bardzo apetyczne
Stenka 21.06.2014 20:08
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak