Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowy Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula biała 2 sztuki
margaryna 1/4 kostki
Bulion grzybowy 1 kostka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
Sól-ewentualnie do smaku
śmietana kremowa 30% 100 ml
mąka pszenna 2 łyżki
podgrzybki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy Eli

Grzyby pokroić(nie rozmrażać),cebulę drobno posiekać.W wysokiej patelni rozgrzać margarynę,dodać cebulę i chwilę przesmażyć.Dodać grzyby,kostkę grzybową,pieprz i jeszcze smażyc do miękkości grzybów.Wlać wodę(ilość zależy od gęstości sosu) i gotować kilka minut.Do 1/2 szklanki wody dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Do mąki dodać śmietanę,wymieszać i wlać do sosu.Jeszcze chwilę pogotować,aż sos zgęstnieje.Doprawić maggi do smaku.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 02.06.2012 19:52
Szkoda,że takie suche lata nastały i mało grzybów.Uwielbiam takie sosy.
caroline1983 22.03.2011 12:37
Uwielbiam takie dania
wedith1 27.10.2010 19:50
Wygląda bosko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak