Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 3 woreczki
tuńczyk kawałki w oleju 2 puszki
marchewka 2 sztuki
groszek mrożony 20 dkg
fasolka szparagowa 20 dkg
por (biała część) 1 sztuka
majonez 2 łyżki
sól 1 do smaku
pieprz 1 do smaku
pietruszka zielona 5 gałazek
olej rzepakowy 1 do smaku
ser żółty 15 dkg
przyprawa uniwersalna 1 do

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

Kroki postępowania

1
Ryż gotuję 15 minut. Przekładam do miski i studzę.
Krok 1 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
2
Marchewkę obieram, myję i kroję na plastry. Gotuję aldente w osolonej wodzie około 10 minut.
Krok 2 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
3
Por kroję w krążki cienkie i przesmażam na patelni, dodaję pod koniec groszek i fasolkę i dalej przesmażam 2 minuty. Doprawiam solą, pieprzem.
Krok 3 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
4
Do zimnego ryżu dodaję tuńczyka odsączonego z oleju, majonez, przyprawę ognistą i mieszam dokładnie.
Krok 4 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
5
Do naczynia do zapiekania przekładam ryż, na to połowa marchewki, fasolki, groszku, pora. Kolejna warstwa ryżu, warzywa.
Krok 5 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
6
Wstawiam na 30 minut do piekarnika temp 180 stopni. Pod koniec wysypuje ser starty i zapiekam jeszcze chwilę. Dekoruję pietruszką natką przed podaniem.
Krok 6 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 19.06.2014 19:00
super smaczna taka zapiekanka
anemon 19.06.2014 18:49
Apetyczny pomysł na zapiekankę.
Marta1986 19.06.2014 15:01
apetycznie wygląda
Mira85 19.06.2014 14:32
bardzo smaczna
IZABELA29 19.06.2014 14:26
bardzo apetyczna ta zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak