Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warstwowy sernik na zimno z czekoladą

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

herbatniki 15 dag
masło 8 dag

pierwsza warstwa

twaróg 60 dag
śmietana 30% 200 ml
czekolada gorzka 12 dag
cukier 3 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

druga warstwa

maliny świeże 25 dag
galaretka 1 sztuka malinowa
woda

trzecia warstwa

twaróg 60 dag
śmietana 30% 200 ml
cukier 4 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczka

dekoracja

borówka amerykańska 3 łyżka
truskawki świeże 25 dag
galaretka 1 gruszkowa
woda 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowy sernik na zimno z czekoladą

Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy folią aluminiową, wypuszczając ją na zewnątrz. Dobrze jest wyłożyć folią także boki formy, gdyż wtedy sernik łatwiej się wyciąga, ale ja przyznaję bez bicia, że byłam tak zabiegana, iż tym razem o tym zapomniałam.

Herbatniki lub ciastka rozdrabniamy dokładnie (w pojemniku blendera lub przy użyciu wałka do ciasta, wkładając je uprzednio do woreczka foliowego).

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy rozkruszone ciastka i mieszamy dokładnie. Wykładamy dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki do ostygnięcia.



I Warstwa:

Ser dwukrotnie mielimy na drobnych oczkach.

Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Dodajemy do sera wraz z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wody. Dodajemy łyżkę masy i mieszamy dokładnie.

Wlewamy do masy rozpuszczoną żelatynę i krótko, ale dokładnie miksujemy. Wykładamy masę na spód z herbatników, wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do stężenia.



II Warstwa:

Maliny płuczemy, odsączamy na sicie. Układamy na czekoladowej masie serowej.

Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody. Gdy zacznie tężeć, wykładamy ją na maliny.



III Warstwa:

Ser mielimy dwukrotnie.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Łączymy śmietanę z serem- możemy to zrobić łyżką lub mikserem na niskich obrotach.

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Dodajemy łyżkę sera, mieszamy.

Wlewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do lodówki.



Dekoracja:

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody.

Truskawki płuczemy, odsączamy na sicie. Usuwamy szypułki i kroimy w cienkie plasterki.

Borówki amerykańskie również płuczemy, osuszamy.

Owocami dekorujemy sernik. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.07.2014 23:02
pyszne ciacho :)
Wiktoria29 16.06.2014 09:11
piękny i smaczny
Lis 16.06.2014 00:03
Wygląda bardzo apetycznie....
irenka 15.06.2014 22:09
wygląda przepysznie,zjadłabym kawałek
Stenka 15.06.2014 20:48
apetycznie wygląda, pięknie przystrojony
asiczekz 15.06.2014 20:47
piękna kompozycja
gosia1988 15.06.2014 19:43
pięknie wygląda i na pewno wyśmienicie smakuje
BernadettaP 15.06.2014 19:38
Częstujcie się śmiało :)
Patriszja
Patriszja 15.06.2014 19:21
sama słodycz :)
wwwiolka 15.06.2014 19:05
Bardzo fajny przepis.
gibli 15.06.2014 19:04
piękny, aż żal go jeść :)) poproszę mały kawałeczek:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak