Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko i ostudzić.Z kapusty wykroić głąb.Do wrzącej wody dodać olej,sól i włożyć kapustę.Rozdzielać poszczególne liście(olej to ułatwi)-środek kapusty z małymi liśćmi wykorzystać do ugotowania bigosu(przepis w mojej galerii).Liście pozostawić lekko gotującej się wodzie aż zmiękną i wyjąć.Zciąć grube nerwy z liści.Do zimnego ryżu dodać mięso,jajka,posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawy i dokładnie wymieszać.Farsz kłaść na liście kapusty i zwijać gołąbki.W brytfannie rozgrzać margarynę lub olej i obemażyć gołąbki z obu stron.Obsmażone gołąbki podlać wodą dodać sól,pieprz i dusić do miękkości.
Grzyby pokroić(nie rozmrażać),cebulę drobno posiekać.W wysokiej patelni rozgrzać margarynę,dodać cebulę i chwilę przesmażyć.Dodać grzyby,kostkę grzybową,pieprz i jeszcze smażyc do miękkości grzybów.Wlać wodę(ilość zależy od gęstości sosu) i gotować kilka minut.Do 1/2 szklanki wody dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Do mąki dodać śmietanę,wymieszać i wlać do sosu.Jeszcze chwilę pogotować,aż sos zgęstnieje.Doprawić maggi do smaku.Gołąbki ułożyć na talerzu i polać sosem grzybowym.Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !