Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PALUSZKI ZIEMNIACZANE

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5
lekko roztopione masło 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
białka jaj 2
kminek 2 łyżeczki
sól do smaku
bryndza 8 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: PALUSZKI ZIEMNIACZANE

Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy sól, bryndzę, masło, mąkę i sodę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i kroimy w paski wg uznania ( ja kroje 7 cm na 1 cm) Paluszki smarujemy białkiem i posypujemu kminkiem.
Pieczemy w temp. 180 st.
Możemy zamiast kminku dać mak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.04.2012 09:58
pycha
Barbara55 12.06.2011 16:14
smaczne
kielcok1 19.05.2011 17:11
dobrze spisane?
Ntalia 04.12.2010 13:18
Ciekawy przepis
Krzysztof42 17.08.2010 14:14
ciekawe
Patrycja42 21.05.2010 12:04
Wg przepisu w gazetce kulinarnej za 0,89 zł przesłanym przez Panią Bogumiłę to Pieczemy w temp. 180C na chrupko. Twój przepis różni się z przepisem Pani Bogumiły tylko tym że 1x8cm kroi Pani Bogumiła a Ty 7x1cm. Jak już coś spisujesz to pisz po swojemu a nie z gazetki słowo w słowo - bo to nie pierwszy Twój przepis z tych gazetek spisany... ( dla sprawdzenia to PP numer 1/2010 str. 17).
IlonaAlbertos 24.04.2010 22:55
Przepis bardzo ciekawy. Ile orientacyjnie wynosi czas pieczenia paluszków?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak