Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna pizza z zielonymi szparagami, karczochami i pomidorkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe

mąka pszenna 300 g
drożdże 20 g
woda ciepła 210 ml
cukier 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki

dodatki

szparagi zielone 6-8 szt.
pomidorki cherry 200 g
mozzarella 150 g
czosnek 2 ząbki
oregano 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
karczochy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna pizza z zielonymi szparagami, karczochami i pomidorkami

Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier, ciepłą wodę, mieszamy i odstawiamy na około 5-10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę wsypujemy do miski, najlepiej drewnianej, dodajemy sól i mieszamy razem.
Dolewamy pracujące drożdże i oliwę, wyrabiamy ciasto przez około 5 minut aż ciasto będzie elastyczne.
Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją ilość krótko wyrabiamy i formujemy pizze - jedną dużą lub dwie średnie, lub jeśli chcecie 4 małe pizze.
Umyte szparagi kroimy ukośnie na mniejsze kawałki, karczochy odcedzamy z zalewy, pomidorki kroimy na pół.
Oliwę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.
W tak przygotowanej oliwie mieszamy warzywa, aby były nią dokładnie pokryte.
Blaty pizzy obkładamy warzywami i posypujemy tartą mozzarellą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220°C i pieczemy przez około 10 minut, aż ciasto stanie się chrupkie a ser rozpuści.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 13.12.2016 10:44
smaczna pizza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak