Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ciasto na pizzę

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa ok pół szklanki
drożdże świeże 3dag
szczypta cukru
mąka 50dag
woda letnia szklanka
sól łyżeczka
kefir 2łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto na pizzę

Przepis praktycznie taki sam jak każdy tyle,że całej puszystości i smaku dodaje kefir a ciasto zawsze wychodzi.
Mąkę przesiać z solą,.Połowę wody wymieszać z drożdżami i cukrem,odstawić na 5min.Wlać drożdże do mąki i powoli dodawać olej,resztę wody i kefir(do uzyskania odpowiedniej masy).Wyrabiać,przykryć i zostawić na 2 h. Następnie formować placek i najpierw sam podpiec ok10min w200stopniach na środkowym poziomie piekarnika.

**
ewentualnie z suchymi drożdżami, wszystko od razu wymieszać i odstawić do wyrośnięcia...ale aż \"tak duże\"to ono nie wyrośnie na suchych ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 30.01.2011 09:43
fajne
polly66 01.01.2011 13:05
smarować sosem po wyjęciu z piekarnika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak