Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozorki w jogurtowym sosie z chrzanem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ozorki 2 szt
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
chrzan 2-3 łyżeczki
mąka kukurydziana 2-3 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
jogurt naturalny 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ozorki w jogurtowym sosie z chrzanem

Ozorki oczyścić ze ślinianek i obgotować ok 10 min .. pierwszą wodę odlać. Zalać wrzątkiem .. dodać pól cebuli i marchewkę posolić i ugotować ozorki do miękkości (marchewkę wyjąc wcześniej jak będzie miękka) Wyjąc Ugotowane ozorki oczyścić z resztek skórki i pokroić w plastry .. włożyć do garnka .. dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i 1/4 posiekanej cebuli .. Jogurt wymieszać z chrzanem i mąka kukurydzianą , wlać do ozorków i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia .. chwilę pogotować doprawić do smaku solą i pieprzem .. Podawać np z kaszą na sypko i papryką czy ogórkiem kiszonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 03.11.2011 15:27
nie wpadłam na to, że można zrobić do ozorów sos z jogurtu naturalnego :)
danusia19671 24.08.2010 16:29
Uwielbiam ozorki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak