Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto białe

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki

Ciasto kakaowe

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki

Ciasto różowe

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kisiel truskawkowy 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki

Masa budyniowa

mleko 3,2% 1 litr
budyń śmietankowy 2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 16 g
jajko 1 sztuka
masło 1,5 kostki

Masa brzoskwiniowa

brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka brzoskwiniowa 2 sztuki
woda 3/4 szklanki

Poncz

woda letnia 1 szklanka
cukier puder 1 łyżka
spirytus 50 ml
sok z cytryny 2 łyżki

Dodatkowo

czekolada gorzka 80 g
dżem porzeczkowy

Porada

Ciasto wychodzi mega wysokie ale takie właśnie ma być.Najlepiej kroić na drugi dzień gdy masa dobrze się schłodzi i stężeje.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami

Kroki postępowania

1
CIASTO BIAŁE: Białka ubić na sztywną pianę,w trakcie ubijania wsypać cukier zmiksować na lśniącą masę dodać żółtka i wymieszać,wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem.Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem dużej blaszki o wym 24/39 cm piec 25 minut w temp 160*c
Krok 1 - Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami foto
2
CIASTO KAKAOWE: Przyrządzić tak samo jak ciasto białe mieszając mąkę z kakao.
CIASTO RÓŻOWE: Pieczemy jak ciasto białe mieszając mąkę z wiśniowym kisielem.
Krok 2 - Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami foto
3
MASA BUDYNIOWA: Z litra mleka odlewamy szklankę resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym w szklance mleka rozprowadzamy budyń miksujemy z jajkiem oraz mąką pszenną na gładką masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu,robimy krem.
Krok 3 - Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami foto
4
MASA BRZOSKWINIOWA: Odcedzony sok z brzoskwiń uzupełniamy 3/4 szklanki wody zagotowujemy wsypujemy galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia.Gdy masa zacznie lekko tężeć dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.Mieszamy.
PONCZ: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z pudrem spirytusem oraz sokiem z cytryny.
Krok 4 - Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami foto
5
PRZEŁOŻENIE: Biszkopt jasny nasączamy 1/3 ponczu smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego smarujemy połową masy budyniowej,przykrywamy ciastem kakaowym nasączamy wykładamy masę brzoskwiniową przykrywamy różowym ciastem,nasączamy resztą ponczu smarujemy dżemem i przykrywamy resztą kremu budyniowego.
Krok 5 - Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami foto
6
Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą deserową.Chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Krok 6 - Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 09.04.2017 12:45
świetne ciasto
Małgorzata92 16.01.2016 10:01
Wspaniałe ciasto :)
ben-ka 18.07.2015 10:56
Wygląda na smaczne.
dagita 14.07.2014 16:28
Apetyczne ciacho :)
Agnieszka91 28.05.2014 14:34
muszę spróbowaćuwielbiam wysokie ciasta
Kuchenka 26.05.2014 09:43
apetycznie wygląda
bietka 26.05.2014 08:25
pysznie się prezentuje :)
Niki22 25.05.2014 23:28
pyszny placek :) robię podobnie
agnieszka214 25.05.2014 18:09
takie ciasta lubie
as28 25.05.2014 16:57
mniam mniam
everay 25.05.2014 15:50
pięknie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak