Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kost
żółtko jajek 5 szt
mąka 0,5 kg
cukier 0,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżki
galaretka cytrynowa 1 opak
cukier puder
jabłka 1.5 pokrojone

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Ciasto

z podanych składników, zagnieść ciasto.

Podzielić na 2 części.

Jedną cześć wyłożyć na spód.
Masa jabłkowa
pokrojone jabłka, przełożyć do rondla i przesmażyć z cukrem.

Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto.

Drugą część ciasta rozwałkować i nałożyć na jabłka.

Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 13.02.2012 23:54
też taki pieke
gusia1000 30.03.2011 15:13
Często robię je i polecam.
Izabela28 30.11.2010 11:56
Pychotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak