Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki Red velvet

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 szt
margaryna 180 g
wanilia 1 szt
sól 1 łyżeczka
cukier 1 szkl
mąka pszenna 400 g
jogurt naturalny 200 ml
krem czekoladowy 3 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
barwnik spożywczy czerwony 1 szczypta

Dekoracja

śmietana 30% 200 ml
serek mascarpone 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
czekolada 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki Red velvet

1. Miękką margaryne utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości.

Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić.

2. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać. Masę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Posypać startą czekoladą oraz cukrem błyszczącym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.07.2014 18:46
apetycznie wyglądają
jasiek 31.05.2014 12:40
piękne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak