Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżka
jagody 50 dag
woda 1 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Składniki na ciasto zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką.Gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką.Szklanką wykrawać kółka i kłaść do środka jagody(wcześniej umyte i wysuszone). Mocno skleić brzegi.

Gotować w osolonej wodzie około 5- 8 minut. Gdy pierogi wypłyną gotować jeszcze przez 3minuty.

Pierogi z jagodami najlepiej polać naturalnym jogurtem, lub śmietaną wymieszaną z cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 14.07.2013 08:37
Uwielbiam pierogi z jagodami :)
IZABELA29 15.04.2011 12:15
pysznie ,ale zjadłabym gdyby ktoś mi zrobił.
rosik93 30.01.2011 15:42
super
rosik93 30.01.2011 15:42
super
cukiereczek 04.08.2010 08:08
Ciasto faktycznie się nie klei, ale odrobina mąki do posypanianie zaszkodzi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak