Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bretońska cieciorka

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 70 dag ugotowana
chudy boczek 25 dag
kiełbasa 20 dag
przecier pomidorowy 700 ml domowy
cebula 1 sztuka
smalec 2 łyżka roślinny
Majeranek suszony Prymat
cukier 1 łyżka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bretońska cieciorka

Ciecierzycę dokładnie przepłukujemy. Zalewamy letnią wodą i odstawiamy na co najmniej 12 (a najlepiej na 24) godzin. W razie potrzeby dolewamy nieco więcej wody.

Po upływie tego czasu odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec lekko solimy. Ponownie odcedzamy.

Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę, a kiełbasę w ćwiartki talarków.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Na głębokiej patelni rozpuszczamy smalczyk roślinny. Wrzucamy boczek, smażymy przez 5 minut, kilka razy w tym czasie mieszając. Dodajemy cebulę oraz kiełbasę. Smażymy 3-4 minuty i wlewamy przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem do czasu aż boczek zmięknie.

Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, cukier oraz roztarty w dłoni majeranek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 21.05.2014 12:11
Aż nabrałam ochoty na porcyjkę:)
ewelinapac 21.05.2014 08:01
smaczne to jedzonko
Anna133 21.05.2014 07:50
pięknie wygląda
Jadwiga/Jaga85 20.05.2014 22:19
Super wykorzystanie cieciorki!!!
Noruas 20.05.2014 21:52
Prawdziwe pyszności!
Stenka 20.05.2014 21:51
super jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak