Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA CYTRYNOWA

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gram
cukier 250 gram
masło 200 gram
skórka z cytryny z jednej
jajko 4
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA CYTRYNOWA

Masło rozpuszczam delikatnie w rondelku. Ja robię delikatnie, aby nie zagrzało się zbyt mocno.Skórkę z cytryny ścieram na tarce o malutkich oczkach.Białka oddzielam od żółtek.Do żółtek dodaję cukier i miksuję, aż masa będzie jasna. To będzie dość gęste.Dodaje do masy żółtkowej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i miksuje na gładką masę.Pianę ubijam na sztywno.Dodaję do reszty cista i mieszam wolno. Wlewam do formy.Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 40 minut. Po wystygnięciu polewam polewą czekoladową , lukrem lub posypuję cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 07.01.2012 12:57
Smakowicie się zapowiada :)
cukiereczek 16.11.2011 10:12
szybka i smaczna
Barbara55 08.06.2011 15:59
bardzo fajna
kielcok1 15.05.2011 17:43
babkom nie odmawiam
rakow2
rakow2 10.02.2011 15:02
fajna babka
Joanna120 05.10.2010 17:49
super taka puszysta i smakowita
Krzysztof42 16.08.2010 13:06
lubię babki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak