Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borowikowe risotto z szafranem

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
białe wino 1 szklanka
parmezan
cebula 1 sztuka
borowiki suszone 20 gram
Szafran nitki Prymat 0,5 łyżeczka
masło 2 łyżka
wywar warzywny 2 szklanka
cukinia 1 sztuka
masło klarowane 2 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Borowikowe risotto z szafranem

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w cienki talarki.

Na głębokiej patelni podgrzewamy masło klarowane. Podsmażamy na rumiano cebulę, a następnie wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy. Gdy ryż zrobi się szklisty, dodajemy suszone grzyby i wlewamy białe wino. Ciągle mieszając, gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż wino odparuje.

Wlewamy po nalewce wywaru- kolejną dodajemy dopiero gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż i grzyby.

Po dodaniu ostatniej partii wywaru, dorzucamy szafran i cukinię.

Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.

Dodajemy starty parmezan (ilość wg upodobań, ja dałam około 6 dag) i 1 czubatą łyżkę masła.

Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 20.05.2014 23:33
przepis interesujący do wypróbowania
kasienka23 19.05.2014 17:36
pyszne danie!
Maria 70 19.05.2014 16:27
Prawdziwy rarytas.
Wiktoria29 19.05.2014 09:11
z chęcią bym spróbowała
Ola1984 19.05.2014 07:49
Bardzo pysznie zapowiadające się danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak