Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym

5.0
(103)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

ciastka digestive 225 g
masło 100 g

Masa sernikowa

twaróg z wiaderka 1 kg
cukier puder 8 łyżek
esencja waniliowa 1 łyżeczka
śmietana kremowa 30% 250 ml
mleko 100 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki

Galaretka zmusem owocowym

galaretka malinowa 1 szt
jeżyny 80 g
maliny świeże 120 g
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym

Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski dodać cukier puder i esencję waniliową,wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatyną namoczyć i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników i odłożyć do stężenia do lodówki. Do malin i jeżyn dodać cukier i gotować około 4-5 minut. Przelać na sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę ,dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Sernik bardzo dobrze schłodzić. Udekorować przed podaniem malinami i jeżynami. Tortownica o średnicy 23 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 02.06.2016 23:42
Wygląda zniewalająco pięknie!
bietka 21.05.2014 08:33
musi być bardzo smaczny :)
foczka-ks 20.05.2014 23:39
urzeka mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak