Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe krewetki

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki duże 40 dag
ząbek czosnku 1 sztuka
sok z pomarańczy 0,5 sztuka
sok z limetki 0,5 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
imbir 3 cm
natka pietruszki 1 pęczek
mleko kokosowe 0,33 puszka
masło klarowane 2 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe krewetki

Krewetki rozmrażamy, opłukujemy, osuszamy na durszlaku.

Czosnek obieramy, siekamy w cienkie paseczki lub w drobną kostkę. Paparyczkę chili myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka, kroimy w cieniutkie talarki.

Wyciskamy sok z limonki i pomarańczy.

Natkę drobno siekamy, imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane.

Wrzucamy czosnek i chili, smażymy około 60 sekund.

Dodajemy krewetki i co chwilę mieszając smażymy 2-3 minuty (aż krewetki leciutko się zarumienią). Wrzucamy natkę pietruszki.

Dodajemy mleczko kokosowe, soki z pomarańczy i limonki oraz imbir, dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, ściągamy krewetki z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 16.05.2014 13:02
ależ wykwintne i pięknie podane
pajbek 16.05.2014 11:31
Warte wypróbowania :-)
idealme 16.05.2014 11:19
smaczne krewetki
Wiktoria29 16.05.2014 09:32
moje smaki, uwielbiam takie dania
Magula 16.05.2014 08:59
Nie jadłam jeszcze takiego dania
2milutka 16.05.2014 08:18
czuję jak pachną;)))
brioszka 16.05.2014 07:38
zdecydowanie moje smaki! :)
Niki22 15.05.2014 23:49
to musi być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak