Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion drobiowy 3 litry
botwinka 2 pęczki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler średni 1/4 sztuki
ziemniaki 5 sztuk
burak czerwony 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
śmietana kremowa 30% 250 ml
mąka pszenna 2 łyżki
koncentrat buraczany krakus 3 łyżki
ocet 10 % 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka Eli

Umytą botwinkę pokroić w paski,obrane jarzyny i burak zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,ziemniaki pokroić w kostkę.Do wrzącego bulionu wrzucić liście laurowe,ziele angielskie, botwinkę,jarzyny,ziemniaki i gotować do miękkości.Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną,dodać około 200 ml gorącej zupy i wymieszać.Wlać do reszty zupy i jeszcze chwilę pogotować.Doprawić zupę pieprzem,czosnkiem,octem i maggi do smaku.Na koniec dodać koncentrat buraczany i już nie gotować.Ja podałam botwinkę z jajkiem ugotowanym na twardo.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 08.09.2011 13:46
supcio
ronald88 08.09.2011 13:46
supcio
oliwkowa
oliwkowa 10.03.2011 19:41
uwielbiam botwinka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak