Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oszukane gołębie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta 70 dag
szynka wieprzowa 60 dag
ryż 30 dag
cebula 1 sztuka
jajko 4 sztuka
kasza manna 4 łyżka
mąka pszenna
sól
pieprz

Dodatkowo

pomidory krojone z puszki 2 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbek
olej rzepakowy
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Oszukane gołębie

Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Mięso mielimy na drobnych oczkach.

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aby był jeszcze lekko twardy. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.

Do kapusty dodajemy zmielone mięso, ugotowany ryż, surowe jajka oraz kaszę mannę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Z masy formujemy średniej wielkości gołąbki i panierujemy je delikatnie w mące pszennej (masa powinna być bardzo delikatna, wprost puszysta, ale jednocześnie nie może się rozwalać). Gołąbki smażymy z obu stron na rumiano. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.



Przygotowanie sosu:

Czosnek i cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (około 1-2 łyżek) i przesmażamy na nim najpierw cebulę, a po chwili dodajemy także czosnek. Gdy warzywa ładnie się przyrumienią, dodajemy pomidory z puszki lub domowy przecier pomidorowy. Jeśli używamy gotowych pomidorów z puszki, wlewamy dodatkowo około 120 ml wody. Pomidory z puszki można wcześniej zmiksować, ale ja wolę takie całe w kawałkach.

Gdy sos się zagotuje, ściągamy go z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy je na bardzo wolnym ogniu około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 23.10.2016 10:16
Dobre ale i tak wolę tradycyjne
Pani Domu 15.05.2014 10:09
bardzo apetyczne
mufinka79 14.05.2014 20:19
Też robię takie bez zawijania, są smaczne :)
ao_12 14.05.2014 19:23
też takie robię, są pyszne
noninka77 14.05.2014 17:41
pychotka :)
Czyki 14.05.2014 09:09
Rewelacyjne gołąbki:)
iziona 14.05.2014 08:16
Ja bardzo lubie takie oszukane :)
Edith85 14.05.2014 08:10
wygladają smacznie
2milutka 14.05.2014 07:58
też tak robię;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak