Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym

5.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka cielęca 600 g
mąka pszenna 5-6 łyżek
olej rzepakowy
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
Musztarda rosyjska Prymat 2-3 łyżki
wino białe wytrawne 100 ml
rosół z kury Kucharek 300 ml
śmietana kremówka 100 ml
ogórki kwaszone 8 szt.
natka pietruszki
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym

Kroki postępowania

1
Osuszoną wątróbkę pokroić w plastry, oprószyć przyprawą do drobiu i mąką.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym foto
2
Cebule i czosnek podsmażyć z przyprawami na oleju na głębokiej patelni. Następnie dodać musztardę, wlać wino i gorący rosół, dokładnie wymieszać. Po 10 minutach dodać śmietanę, zagotować i doprawić do smaku.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym foto
3
Wątróbkę krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju tak, aby była różowa w środku.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym foto
4
Tak przygotowaną wątróbkę podawać z aromatycznym sosem musztardowym, gałązkami natki pietruszki i obranymi ogórkami kwaszonymi.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym foto
5
Smacznego
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 10.01.2019 16:45
Wątróbka jet zdrowa, ale u mnie rzadko gości, a ta z sosem pewnie by mi bardzo smakowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak