Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szparagi w marynacie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi 1,2 kilogram
sól do smaku
cukier do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
pomidor 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
zielkona papryka 1/2 sztuka
żółta papryka 1/2 sztuka
oliwa 3 łyżki
ocet 10 % 2 łyżki
zielona pietruszka 1 łyżka
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: szparagi w marynacie

Szparagi obrać, opłukać i związać w cztery wiązki.
Zagotować 3/4 l wody z 2 łyżeczkami soli i 1/2 łyżeczki cukru, sokiem cytrynowym i masłem, dodać szparagi. Gdy się ugotują odsączyć i pozostawić do ostygnięcia. Usunąć nici.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w drobną kostkę. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Dodać olej i ocet. Dodać także 2 łyżki wywaru ze szparagów. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę.

Marynatę rozłożyć na szparagach i podawać z mięsem na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak