Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z bakaliami i kremem
Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i miód, mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do wystudzenia.
Wlewamy śmietanę. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy mąkę z przyprawami, posiekane drobno orzechy oraz żurawinę, mieszamy.
Masę przelewamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
Przygotowanie kremu:
Mleko zagotowujemy z cukrem. Ściągamy z ognia, od razu dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gdy masa trochę przestygnie, wsypujemy żurawinę i drobno posiekane orzechy włoskie, łączymy składniki.
Krem wstawiamy do lodówki i gdy zacznie gęstnieć, rozsmarowujemy go na pierniku. Odstawiamy ciasto jeszcze na godzinę.