Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać do nich po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej oraz proszek do pieczenia. Wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek i wymieszać bardzo delikatnie. Ciasto rozdzielić na dwie części- 2/3 i 1/3 ciasta. Mniejszą część delikatnie wymieszać z kakao. Ciasta przelać do wysmarowanych masłem i wysypanej mąką blaszki i piec około 35 minut w temp. 180 stopni. Ciasta wystudzić, jasne ciasto biszkoptowe przekroić na dwa blaty.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić go. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, dodawać do niego po łyżce budyniu do momentu uzyskania jednolitej masy.
Żelatynę rozpuścić w 6- 8 łyżkach wody i odstawić do spęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając do niej rozpuszczoną żelatynę.
Masą budyniową przełożyć jasne blaty biszkoptowe. Wyłożyć na nie masę śmietanową, następnie ciemny blat biszkoptowy. Całość polać gotową polewą czekoladową i ozdobić wiórkami.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    pewnie pyszny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    linka1312

    moze tez sie skusze
  • 2
    original
    Opublikowano

    rakow2

    lubię pyszne placki
  • 1
    original
    Opublikowano

    pioge7

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszny napewno
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszny napewno
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszny napewno
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    pyszny jak każdy placek
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kasiax18

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    super przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !