Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z marmoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
drożdże świeże 100 g
mleko 0,30 l
cukier 150 g
olej 0,08 l
jajko 2 szt
marmolada 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z marmoladą

Z drożdży, małej ilości mąki, mleka i cukru przygotować rozczyn i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jaja utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu razem z przesianą mąką, ciepłym mlekiem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszac, dodać tłuszcz, starannie ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę,na ciasto wyłożyć marmoladę i przykryć drugą częścią ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.03.2011 14:50
Na pewno jest dobry.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak